Usein kysyttyjä kysymyksiä OFF! tuotteista

Miten hyttysiltä voi suojautua?

Hyttyset ovat aktiivisia illasta aamuun, mutta häiritsevät etenkin kosteina ja lämpiminä iltapäivinä. Pienikin tuulenvire vaikeuttaa hyttysten lentoa huomattavasti, joten vältä tuulettomia paikkoja. Hyttyset suuntaavat ihosta lähtevän hiilidioksidin, lämmön ja kosteuden perusteella. Pukeudu vaaleaan, väljään ja tiheäkuosiseen vaatetukseen, sillä hyttyset suuntaavat mieluummin tummia vaatteita kohti. Syytä tähän ei tiedetä tarkkaan, mutta selitys voi olla se, että tumma vaate lämpenee auringon vaikutuksesta voimakkaammin. Vältä voimakkaasti tuoksuvaa shampoota ja hajuvesiä. Jos hyttysolosuhteet ovat todella rankat, kannattaa harkita myös hyttyshatun hankkimista. Se suojaa samalla myös hirvikärpäsiltä. Ota avuksi myös hyttyskarkotteet.

Voiko hyttysiä torjua?

Hyttyset lisääntyvät kosteissa paikoissa. Niiden määrää voi yrittää vähentää pitämällä niiden lisääntymispaikat kuivina. Katso että kotipihassa ei ole paikkoja, joihin sadevesi jää seisomaan. Tyhjennä lasten kahluualtaat kun ne eivät ole käytössä. Pidä räystäskourut puhtaina lehdistä. Vaihda vesi kastelutynnyreistä ja puutarha-altaista kerran viikossa. Mitä enemmän tiheää kasvillisuutta pihalla, sitä enemmän hyttysiä, sillä varjoisat paikat ovat hyttysten lepopaikkoja. Pyri pitämään pensasaidat trimmattuina. Hyttynen viihtyy myös esimerkiksi lepän suojissa, joten niiden määrää kannattaa ehkä rajoittaa.

Miten karkotetta käytetään?

Suojaa iho aina ensisijaisesti pukeutumisella. Karkotteella käsitellään ne alueet, joita ei muuten voida peittää. Aine suojaa vain juuri sen osan ihoa, jolle se on levitetty. Levitä aine siis tarkasti ja ohuesti. Karkotetta kannattaa lisätä tarvittaessa: esimerkiksi voimakas hikoilu lyhentää karkotteen antamaa suojaa. Aine haihtuu iholta vähitellen kehon lämmön vaikutuksesta. Kunkin OFF!-karkotteen antaman suoja-ajan löydät pakkauksesta.

Vältä aineen levittämistä limakalvoille, silmien ja suun ympäristöön sekä rikkoutuneelle iholle. Suojaa syvät ihotaipeet, kuten kyynär- ja polvitaipeet ensisijaisesti pukeutumisella.

Lue aina ensin tuotteen käyttöohjeet! Muista että aerosolit ovat erittäin helposti syttyviä, joten tupakointi on kielletty aerosoleja sumutettaessa.

Sopivatko OFF!-hyttyskarkotteet lapsille?

Ainoastaan Teho pumppusuihketta ei suositella alle 2-vuotiaille. Kaikki muut OFF!-karkotteet ovat turvallisia koko perheelle.

Voinko käyttää karkotteita jos olen raskaana tai astmaatikko?

OFF!-hyttyskarkotteista ei ole raskaana oleville naisille sen suurempaa vaaraa kuin kemikaaleista yleensä. Nyrkkisääntö on, että raskaana ollessa tulisi välttää kaikenlaisia kemikaaleja sekä iholla että hengitettynä. Sama periaate koskee astmaatikkoja ja erittäin herkkiä ihmisiä. Astmaatikon kannattaa kuitenkin valita iholle levitettävä valmiste poltettavien karkotteiden ja aerosolien sijaan.

Mitä teen, jos karkotetta joutuu silmiin?

OFF!-tuotteet voivat ärsyttää silmiä. Mikäli ainetta joutuu silmiin, huuhdo runsaalla vedellä. Ärsytyksen mahdollisesti jatkuessa ota yhteys lääkäriin. Kerta-altistukset vahvoillekin kemikaaleille ovat harvoin vaarallisia. Jos ainetta joutuu suuhun tai esimerkiksi lapsi nielaisee sitä pienen määrän, se ei ole vaarallista. Suu huuhdellaan vedellä. Huomattavia määriä nieltäessä tai epävarmoissa tapauksissa (esim. pahoinvointi) kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Kuinka kauan OFF!-hyttyskarkotteet säilyvät käyttökelpoisina?

OFF!-hyttyskarkotteet säilyvät vähintään kaksi vuotta (usein paljon pitempään) olosuhteista riippuen. Esimerkiksi mökille tai muuten pakkaseen unohtunut OFF! on täysin käyttökelpoista vielä seuraavanakin kesänä.

Lue lisää hyttysten ja muiden hyönteisten torjunnasta Hyönteismaailma.fi -sivuilla.